Влиянието на телевизията върху децата

Влиянието на телевизията върху децата
A A+ A++ A

Телевизията е медията с най-голямо влияние върху живота на децата.

Влиянието на телевизията се определя от часовете, прекарани пред телевизора, възрастта на детето, личностните особености, от това дали детето гледа само или с възрастен и коментарите, които съпътстват или не гледането с родителите.

За да разберете доколко е вредно или полезно за вашето дете гледането на телевизия, ето няколко въпроса, над които да се замислите:

НАСИЛИЕТО. Въпреки че неколкократно се провеждат изследвания в тази насока, не е еднозначно доказано или отхвърлено дали насилието по телевизията се отразява пряко върху малкия зрител. Но са обособени 3 възможни реакции при децата в резултат на гледане на програми с насилие:

  • Нараства страхът.
  • Намалява чувствителността пред насилието като цяло. Някои анимационни програми са изпълнени с насилие. Там насилието е представено под формата на забавна игра, а последствията рядко се прогнозират.
  • Нараства агресивността в поведението. Това е най-добре изразено при най-малките зрители, които най-лесно възпроизвеждат това, на което са станали свидетели, без дори да разбират за какво става въпрос.
  • Не е за подценяване и насилието, което се показва в новинарските емисии.

ЕФЕКТЪТ на телевизията върху развитието на детето.

Телевизията може да попречи на учението и представянето в училище, ако започне да отнема и от времето за физическа и психическа дейност. Свободното време при децата трябва да е посветено предимно на  класически игри, четене на книги, изучаване на природата, слушане на музика или спортуване.

Гледането на телевизия е пасивно и се явява основен фактор за затлъстяването при децата. Това е проблем, който става все по-сериозен и по-чест.

В статия на списание Scientific American, озаглавена „Пристрастеност към телевизия“, учените посочват, че както деца, така и възрастни усещат успокояване при включване на телевизора, което изчезва в момента на изгасването му. Това обяснява защо е толкова трудно спирането на телевизора. Докато след спорт или почивка има прилив на енергия в организма, то след гледане на телевизия човек се чувста „празен“.

Освен че е основна причина за заседнал живот, за всички нас е очевидно, че телевизията промотира открито затлъстяването. Повечето реклами на храни са за висококалорични, захарни изделия, мазни храни и за бърза закуска. Естествено, че рекламата ще е подкрепена от създателите на определен продукт с цел продажбата му, а не с цел здравословно хранене. Никой няма да вложи пари в реклама на ябълки например.

СЕКСУАЛНО СЪДЪРЖАНИЕ. Най-добре би било да приемем, че телевизията има образователен ефект по отношение на секса, на отговорностите и опасностите на сексуалния живот. Това може да се приеме за вярно от родители, които избягват темата пред децата си и разчитат на телевизията да отговори на въпросите и интересите на младите. Но ако погледнем обективно, сексът като тема е засегнат по един или друг начин почти във всяко предаване, всеки филм, всяка реклама! Едва 1 от 10 такива емисии обаче е насочена към безопасен секс и разумен интимен живот. Масово се засягат теми като проституция, промискуитет, сексуално насилване, перверзии.

Не искам тази статия да изглежда като забрана за гледане на телевизия. Нека тя ви провокира да се замислите дали е по-добре, когато се приберете вкъщи, да включите телевизора, или да разговаряте с детето си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »