Бизнесът не е виновен за състоянието на енергетиката, твърдят от БСК

Бизнесът не е виновен за състоянието на енергетиката, твърдят от БСК
Снимка: www.vodolaga.org
A A+ A++ A

Българската стопанска камара възрази срещу тиражарана в публичното пространство информация, че в годините работодателите не са възразили своевременно и категорично срещу решения и инвестиционни проекти, довели до задлъжняването на НЕК и други дружества.

По повод протестите против увеличаването на цените на електроенергията в стопанския сектор, в медиите бяха тиражирани упреци, че работодателите не са възразили своевременно и категорично срещу решения и инвестиционни проекти, довели до задлъжняването на НЕК, че липсвали реакции спрямо т. нар. проект "Цанков камък", АЕЦ „Белене“, срещу ускореното, несъобразено с препоръките на ЕК, социално и икономически непоносимо и в голяма част от случаите, незаконосъобразно въвеждане на ВЕИ.

От БСК подчертаха, че са изразявали позиции в периода 2009 – 2015 г., които са изпратени до изпълнителната и законодателната власт и до компетентните държавни органи, което може да бъде проверено. Камарата твърди, че институциите били предупредени навреме за задаващия се колапс в енергетиката, икономиката и енергопотреблението на домакинствата, изоставащо над два пъти спрямо средните равнища в ЕС.

"Повече от очевидно е, че отказът да бъдат прочетени, разбрани и взети предвид поставените проблеми, както и да бъдат предприети решителни действия по направените предложения от пет правителствени екипа, обслужи успешно овластените партийно корпоративни и политически интереси и узакони грабежа в енергетиката за сметка на българските граждани, предприятията и цялото общество", се казва в позиция на БСК.

Експертите от БСК смятат, че в началото на 2011 г., е приета национална енергийна стратегия, основана върху занижени дългосрочни прогнози за ръст на БВП, поставяща нереалистични цели за намаляване на енергийната интензивност, отказ от обновяване на енергийните мощности и утвърждаване на позициите на България в енергийната сфера. Стратегията даде практически старт на ускореното въвеждане на технологично остарели ВЕИ за сметка на тежки „задължения на обществото“, за изключително високи изкупни цени, нямащи аналог в ЕС и в глобален план, и за достигане и надхвърляне на т. нар., национални цели по Пакета на ЕС „Климат – Енергетика“ още през 2012 г., вместо 2020 г.

#Българската стопанска камара #БСК #НЕК #ВЕИ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"