Експерт: Пазарувайте внимателно!

Експерт: Пазарувайте внимателно!
Войнов обясни, че информацията за опасната боя за яйца и тесто не е актуална, но въпреки всичко козунакът не е от групата на хлебните изделия, в които е забранено да се ползват оцветители. Снимка: dnevnik.bg
A A+ A++ A

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) призова потребителите да бъдат внимателни, когато пазаруват за Великден.

„Опасни храни на пазара няма, но с условието, че потребителите пазаруват от регламентирани места, не от улицата“, каза пред БНТ Йордан Войнов, директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Войнов обясни, че информацията за опасната боя за яйца и тесто не е актуална, но въпреки всичко козунакът не е от групата на хлебните изделия, в които е забранено да се ползват оцветители. В него могат да се ползват оцветители от рода на пектините или витамин А.

Д-р Войнов каза още, че в сряда, 11 април, ще излязат първите резултати от изследвани от Агенцията по храните козунаци.

Вече са били задържани около 10 кг козунак, съдържащ неразрешени вещества, който ще бъде унищожен.

„Четете внимателно етикетите“, призова още директорът на БАБХ. Агенцията по храните има идея от догодина да се забранят изцяло оцветителите в козунаците.

Във вторник са били задържани 17 агнета на „Женския пазар“ в София, които са се продавали нелегално.

БАБХ работи заедно с полицията, която проверява автомобилите по магистралите поради зачестилите кражби на агнета от селските къщи.

Юристите на парламента са спрели Закона за криминализиране на храните с изтекъл срок на годност, а според него да се продават такива храни, е равносилно на това да се продават наркотици.

#Българската агенция по безопасност на храните #БАБХ #козунаци #Йордан Войнов #Войнов #агнета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »