Mладежите в България и Италия - най-бездействащите в ЕС

Mладежите в България и Италия - най-бездействащите в ЕС
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Скоростта" на бездействие на младите хора в ЕС на възраст 15-24 години в ЕС варира от 32,6 на сто в Холандия и 38 на сто в Дания - до близо 73 процента в България и Италия. Това сочи анализ на Евростат за пазара на труда в ЕС през 2014 г., цитиран от БТА.

През посочения период икономически неактивни са били около 58 процента от мъжете и жените в тази възрастова група, или 32,4 млн. души в ЕС.

Една от най-важните причини обаче за тази икономическа неактивност е фактът, че в тази възрастова група хората повече предпочитат да се образоват, отколкото да работят.

В по-голям степен икономически неактивните млади европейци са били от женски пол - около 16,6 милиона, а мъжете - 15,8 милиона, отчита Евростат.

Около 28 милиона от младите европейци на възраст 15-24 години въобще не се интересуват да работят. Други около 2 милиона желаят да работят, но не търсят работа. А останалите - желаят да работят, но не веднага. 

У нас в края на миналата година е имало малко над 718 хиляди млади хора във възрастовата категория 15-24 години. От тях средно образование са завършили близо 53 хиляди момчета и момичета, а студентите са били малко над 270 хиляди, сочат официалните данни на националната статистика. 

Близо половин милион млади българи на възраст до 24 години след завършването на средното си образование - нито учат, нито работят. 

 

#младежите #безработица #студенти #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници