Саркози искал да продаде ядрен реактор на Кадафи

Саркози искал да продаде ядрен реактор на Кадафи
Френският президент се опитвал да продаде ядрен реактор на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, като преговорите се водели до лятото на 2010 г. Снимка: enjoyfrance.com
A A+ A++ A

Ан Ловержон - бившият директор на френската ядрена компания „Арева“, чиято дейност се контролира от държавата, отправи дръзки обвинения по адрес на президента Никола Саркози.

По думите й френският президент се опитвал да продаде ядрен реактор на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, като преговорите се водели до лятото на 2010 г., предаде БТА.

Кадафи, който управляваше Либия в продължение на 42 години, бе свален и убит през октомври от подкрепени от НАТО бунтовници. Френските бойни самолети изиграха важна роля във въздушните удари на алианса.

В интервю за френски вестник бившият шеф на ядрената компания Ан Ловержон твърди, че през юли 2007 г. държавният глава предложил да се продаде ядрен реактор на либийската власт за обезсоляване на морска вода.

Ловержон посочва, че твърдо се обявила против идеята. „Държавата, за която се предполагаше, че е отговорна, подкрепяше тази лудост. Представете си как биха изглеждали нещата сега, ако го бяхме направили“, казва тя.

Ловержон добавя, че е имала друга среща по този въпрос със съветник на Саркози и шефа на държавната енергийна компания „Електрисите дьо Франс“ през 2010 г.

Ядрената експертка упрекна френския президент, че създал кланова система в националната ядрена мрежа.

„Тази система защитаваше идеята за продажба на ядрени оборудвания от нисък клас в чужбина и предлагаше да прехвърлим интелектуалната си собственост на китайците и да продаваме ядрени устройства в страни, където това не бе разумно“, заявява смело Ловержон, допълвайки, че Саркози й предложил пост в правителството си, след като бил избран за президент през 2007, но тя отказала.

Според редица привърженици на държавния глава обаче думите на Ловержон са клевети, тъй като тя е била уволнена през юни миналата година след 10 години начело на „Арева“, която е водещият световен производител на ядрени реактори.

#ядрен реактор #Саркози #Либия #Кадафи #Муамар Кадафи #Президент на Франция #Никола Саркози #директор #„Арева“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"