Горещините отприщват агресия и гняв

Горещините отприщват агресия и гняв
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Екстремната горещина подлага организма на стрес, а хора с по-трудна адаптация може да реагират с гняв и враждебност. Това обясни пред „24 часа" д-р Росица Владимирова - психиатър от Александровска болница.

Прегряването води до агресия. Екстремните температури подлагат организма на по-голям стрес и възниква остра нужда от адаптация. При някои хора възможностите за приспособяване към променящите се условия са по-слаби. Понякога агресията е насочена навън, към другите, а в други случаи - навътре, към себе си. 

По думите на специалиста, склонност към агресия проявяват не само психичноболни, но и хора, които смятаме за здрави, но губят самоконтрол. Хора, които са неудовлетворени от начина си на реализация или не срещат отговора, който желаят и очакват в определена ситуация.

Прегряването води до обезводняване при всички хора, а при някои и до психическа реакция, провокирана от затруднената адаптация, обяснява специалистът. Затова лекарката съветва да пием повече вода в горещините.

"Нормалното е в екстремни условия, когато организмът изпитва чисто физиологични затруднения, да не се натоварваме допълнително със свръхочаквания и нереалистични свърхцели, задачите да се редуцират до безусловно необходимото, да си даваме почивка, за да намалим стреса върху тялото, да намалим интензивността на общуването, да пием достатъчно течности", съветва д-р Владимирова. 

#горещини #жега #агресия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"