Нови искри в битката Станишев–Първанов

Нови искри в битката Станишев–Първанов
До момента най-много номинации за председател на БСП има Сергей Станишев (на снимката) – 3:1, спрямо другите кандидати, обяви депутатът Михаил Миков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Между кандидатите за лидерския пост в БСП Сергей Станишев и Георги Първанов отново прехвърчаха искри.

След заседание на тясното партийно ръководство организациите на БСП в Добрич и Монтана, чиито ръководители подкрепят Георги Първанов в лидерския спор в БСП, бяха обвинени, че са допуснали редица уставни нарушения за подготовката на конгреса и са надписали състава си с мъртви души.

На среща с актива на левицата в Пловдив пък предишният президент Георги Първанов попита защо БСП се бави с организирането на предложената от него подписка за референдум за АЕЦ „Белене“, предаде БНР.

Според Първанов, ако в подписката се включат над 1 милион и 200 хиляди души, това ще е знак, че има нов прилив на доверие към БСП.

Депутатите и членове на партийното ръководство Михаил Миков и Димитър Горов са докладвали за проблемите съответно в Монтана и Добрич, където изпълнителното бюро разпореди нови партийни събрания и избор на делегати, предаде „Дневник“.

Председателите на двете организации - Емил Константинов (Монтана) и Владимир Калчев (Добрич), вече се оплакаха публично, че са „репресирани от централата“ заради това, че подкрепят Георги Първанов.

В петък Националният съвет на БСП гласува безпрецедентно обръщение към актива, в което отхвърля като „порочни всякакви форми на контролиран вот на конгреса при провеждане на избори“.

Според правилата на БСП всеки 200 членове могат да излъчат 1 делегат на конгреса.

Така, колкото повече са партийните членове, по-сериозно ще бъде и представителството им във висшия партиен орган, който избира не само нов председател на партията, но и новото разширено ръководство - Национален съвет. Структурите по места пък си гласуват и за местния лидер.

Вече са проведени 58 общински конференции. Има 25 нови председатели на общински партийни съвети, а обновлението сред избраните делегати на конгреса е 40%.

До момента най-много номинации за председател на БСП има Сергей Станишев – 3:1, спрямо другите кандидати, обяви депутатът Михаил Миков.

На въпрос как вижда бъдещето на настоящия председател на БСП Сергей Станишев след предстоящия конгрес, Георги Първанов отговори, че се надява той да се утвърди като лидер на Партията на европейските социалисти.

Предишният президент подчерта, че мотивът му да участва в надпреварата за лидерския пост е партията да спечели следващите парламентарни избори.

#Емил Константинов #Димитър Горов #Михаил Миков #АЕЦ „Белене“ #референдум #Монтана #Добрич #Георги Първанов #Сергей Станишев #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници