Два мандата по 5 години за началника на НСО одобри парламентът

Два мандата по 5 години за началника на НСО одобри парламентът
A A+ A++ A

Началникът на НСО се назначава от президента на републиката с указ след съгласуване с Министерския съвет за срок от 5 години. След изтичане на този срок той може да бъде преназначен за още 5 години, решиха депутатите.

Той има двама заместници, одобриха депутатите с окончателните текстове от поправката в Закона за НСО. Промените бяха внесени от председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутати от партията.

Национална служба "Охрана" вече е специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката.

За началник на службата може да бъде назначено лице, което има 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от който поне 5 години на ръководна длъжност.

Пререкания предизвика разпоредбата, че държавна охрана ще могат да получат "лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в републиката". Това ще става при конкретна заплаха, определена от спецкомисия.

Този текст замени не по-малко неясната разпоредба в първоначалния проект, според която гардове на НСО могат да обслужват "лица, свързани с националната сигурност, финансовата и икономическата стабилност на държавата", пише "Сега".

Противоречивата идея предизвика скандал в мнозинството, след като реформаторите и Патриотичният фронт заподозряха, че предназначението й е да обслужи бивши партийни лидери. Петър Славов от Реформаторския блок настоя, ако текстът се приеме, да се обявяват публично основанията, на които се предоставя охраната. ГЕРБ и ДПС обаче отхвърлиха и двете предложения.

С гласовете на ГЕРБ бивши премиери и председатели на парламента запазват правото да ползват специализиран транспорт от НСО в продължение на 4 г., след като са напуснали държавната служба. Досега действалият подзаконов регламент им отпускаше коли само за 1 г.

#НСО #охрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници