Испания съкращава 10 млрд. евро от здравеопазване и образование

Испания съкращава 10 млрд. евро от здравеопазване и образование
Правителството на премиера Мариано Рахой планира да намали дефицита от 8,51% до 5,3% от БВП до края на 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Испания прие строги мерки, с които да спести 10 млрд. евро от бюджетите за образование и обществено здравеопазване.

Това е част от мерките на правителството на премиера Мариано Рахой, което планира да намали дефицита от 8,51% до 5,3% от БВП до края на 2012 г. За целта е необходимо от тазгодишния бюджет да бъдат съкратени общо 27 млрд. евро.

Икономиите от 10 милиарда евро са еквивалент на около 10% от общите правителствени разходи за здравеопазване.

Опозиционната Социалистическа партия незабавно настоя премиерът да даде разяснения пред Конгреса, след като новите мерки бяха оповестени в съобщение за пресата.

По-рано министърът на икономиката Луис де Гиндос предложи богатите хора да си плащат за обществените здравни услуги.

Той изрази категорично мнение, че Испания не се нуждае от финансовата помощ на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

„Разбира се, ние сме обезпокоени, че нивото на риск на испанския дълг надвишава 400 пункта. Въпреки това, правителството има ясен план за икономически реформи, който ще помогне за изхода на страната от кризата," подчерта Луис де Гиндос Хурадо.

Европейската комисия приветства бюджета на Испания за 2012 г., но заяви, че се нуждае от допълнителна информация, преди да одобри усилията на Мадрид да се справи с дълговата криза в еврозоната, предаде „Фокус", позовавайки се на „Франс прес".

Говорителят на Еврокомисията Оливие Бейли съобщи, че експерти от Брюксел са направили предварителен анализ, но сега трябва да разгледат бюджетите на автономните области в Испания, както и системата за социално осигуряване в страната, за да решат дали са необходими допълнителни усилия.

#Испания #дългова криза #Бюджетен дефицит #министър на икономиката #Мариано Рахой #премиер #министър-председател #образование #здравеопазване #ЕС #Международен валутен фонд #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"