240 брадви в ръцете на депутатите за промените в Закона за горите

240 брадви в ръцете на депутатите за промените в Закона за горите
Природозащитниците символично занесоха брадва в Министерски съвет за премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

240 брадви поднасят природозащитници на народните представители преди гласуването на промени в Закона за горите.

С лозунги „Закон против народа не е закон", „Не на булдозерите в планината", „Стига лобистки закони", „Днес планината, утре ти! Те не подбират", „Монополът убива горите" протестното шествие на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" тръгна от стълбите на бившия Партиен дом към сградата на Народното събрание.

„Депутатите са изправени пред символичен избор – или да пресекат корупционните схеми, чрез които ще се застрояват безплатно, безсрочно и без търг българските гори, или да помогнат за изсичането на българската гора, като гласуват готвените промени в Закона за горите," поясняват от коалиция „За да остане природа в България", цитирани от "Фокус".

Според природозащитниците с новите лобистки поправки към Закона за горите освен писти и лифтове, управляващите са добавили дълъг списък от сгради и съоръжения, които ще могат да се строят в горите, без да се изключват от горския фонд.

„Това значи, че гора „на хартия" вече ще могат да се водят стадиони, футболни и голф-игрища, писти, сгради за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и други," отбелязват природозащитниците.

#брадви #Народно събрание #протест #„За да остане природа в България" #природозащитници #гори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници