"Шпигел": България е новият трезор на Гърция

"Шпигел": България е новият трезор на Гърция
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гърците трябва само да отскочат до България, за да обменят своите капитали, пише немският ежедневник "Шпигел". "Строгият контрол, който всъщност трябва да спаси гръцките банки от колапс, доведе до масово изселване към най-бедните страни-членки на ЕС", пише изданието във вторник.

Всяка седмица се прехвърлят успешно до 14 000 евро в България, въпреки контролът на капитали. Това правят не само "обикновените граждани" (хиляди от тях са си открили банкови сметки там), но и фирми, които откриват свои клонове или местят офисите си в страната, допълва "Шпигел".

Отчасти, това се дължи на факта, че на всеки се позволява да превежда по сметка в чужбина до 2000 евро на ден (или 14 000 евро на седмица). 

Изданието цитира банков служител в България, който казва, че за гърците е много лесно да си открият сметка в лева или евро, в българска банка - трябва им само лична карта и да почакат два часа. "Имаме много чуждестранни клиенти, както и гърци, разбира се", добавя тя за немския ежедневник.

Гърците се страхуват, че връщането на драхмата може да им коства много от спестяванията им. 

"В месеците на пик в гръцката криза те са изтеглили близа 45 млрд. евро от банковите си сметки. Сега прехвърлят парите си в чужбина".

За фирмите ниските данъци в България са привлекателни, като се има предвид, че са 10%, на фона на 29% в Гърция. Този висок процент данък бе въведен с цел да удовлетвори исканията на международните лидери. По-ниската минимална заплата и нива на бюрокрация добавят нова стойност на България и привличат гръцките предприемачи, които си откриват офиси там в рамките само на седмица.

В резултат, има 11 500 фирми с гръцко участие в България, над 2500 повече от преди година. Изданието цитира българският икономист от Института по пазарна икономика Красен Станчев, който казва, че около 4.5 - 5 млрд. евро са инвестирани от гръцки фирми в България, от началото на кризата.

"Допреди няколко години Гърция бе остров на надеждата и образец за останалите държави на Балканите. Имахме развита икономика, насочена на Запад, част от центъра на Европа...Сега дори Албания изглежда по-привлекателна", казва гръцки предприемач.

Повече от статията на "Шпигел" вижте ТУК.

Превод: Веселина Стефанова

#Гърция #България #капитали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници