Либия осъди на смърт девет души, сред които и синът на Кадафи

Либия осъди на смърт девет души, сред които и синът на Кадафи
Сейф ал Ислам Кадафи. Снимка: ilawyerblog.com
A A+ A++ A

Либия осъди девет души на смърт чрез разстрел, сред които е и синът на бившия диктатор Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам. Това съобщи Би Би Си. Той е осъден на смърт за военни престъпления по време на гражданската война през 2011 година. Тогава, през август, е издадена международна заповед за неговия арест по обвинения в престъпления срещу човечеството.

Сейф ал Ислам не присъства в залата по време на процеса и даваше показания чрез видеовръзка. Той беше задържан от бивша бунтовническа група от град Зинтан, която отказваше да го освободи.

Бившият шеф на разузнаването Абдула Сенуси и последният премиер при Кадафи Ал Багдади ал Махмуди са също сред осъдените на смърт за престъпления по време на войната през 2011 година. Осъдените на смърт имат право да обжалват присъдата.

Други десетки обвиняеми получиха от пет години до доживотен затвор.

Процесът, който започна в либийската столица през април миналата година, е критикуван от организации за човешки права. Също така е свързан със спор с Международния наказателен съд в Хага заради юрисдикцията по случая срещу Сейф ал Ислам.

Смята се, че именно Сейф ал Ислам и либийското правителство, а не Кадафи, са блокирали решението за освобождаването на българските медицински сестри, които бяха арестувани през 1999 година и в последствие бяха осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия, но през 2007 г. с помощта на западни държави беше постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

Преди години Сейф aл Ислам призна, че над българските медици е било упражнявано насилие по време на задържането им в Либия.

#Либия #Кадафи #Сейф ал Ислам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »