Плевнелиев: Референдумът е толкова важен, колкото и съдебната реформа

Плевнелиев: Референдумът е толкова важен, колкото и съдебната реформа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Референдумът е толкова важен за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа. Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към 43-тото Народно събрание, по време на извънредното пленарно заседание.

По думите му, ако декларираните намерения за всеобхватни реформи се превърнат в конкретни резултати, това ще бъде голяма крачка напред за държавата и за обществото.

Плевнелиев отчете, че първите стъпки и смислени действия са налице и пожела успех занапред.

„Силно подкрепям провеждането на всеобхватна и дълбока съдебна реформа и провеждането на национален референдум по изборните правила“, заяви президентът.

Той бе категоричен, че референдумът е толкова важен за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа. 

Държавният глава обясни, че е сезирал 43-тото НС с искане да се проведе референдум и да се отговори на 3 въпроса, които от дълго време са в полезрението на обществото.

Плевнелиев потвърди желанието си допитването до народа да се проведе заедно с местния вот на 25 октомври.

Президентът заяви, че всички политици дължат референдума на народа.

„Нямаме нито причина, нито право да откажем на суверена възможността да избере и да излъчи своите представители“, заяви Плевнелиев.

По думите му все повече българи остават изключени от социално-политическия живот на страната. Плевнелиев отбеляза, че ако не преобърнем този процес апатията ще засегне и политическата система.

Той посочи, че изборите през последните години са станали причина народът да не вярва в изборната система. 

"Свидетели сме, че изборите у нас в последните години лесно се превръщат в нов фактор на недоверие, на безкрайни обвинения за търговия с гласове, за купен, корпоративен вот", посочи държавният глава.

По думите му решението е провеждане на референдум по изборните права на гражданите. "Вотът им ще внесе стабилност в изборния процес и качествено ще се подобри политическата система", убеден е Плевнелиев.

Президентът открои първия въпрос - Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

Той посочи, че с въвеждането на мажоритарната система ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности.

Относно задължителното гласуване Плевнелиев посочи, че то е лекарството, което може да помогне на млада демокрация като нашата.

 

#Росен Плевнелиев #съдебна реформа #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници