Енергетици блокираха Дунав мост

Енергетици блокираха Дунав мост
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестиращи от персонала на "Топлофикация-Русе" блокираха движението към Дунав мост за 15-ина минути, като скандираха "Не даваме 5 %, искаме отмяна!"

Енергетиците излязоха на едночасов ефективен протест срещу задължителната ежемесечна вноска от 5 %, която трябва да внасят в новия фонд за компенсиране финансовия дефицит на НЕК.

Енергетиците направиха шествие от централата до кръговото кръстовище пред Дунав мост, в знак на несъгласие със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката

"Искаме отмяна на промените, касаещи създаване на фонд "Сигурност на електроенергийната система", и вследствие на това запазване на работните места на работещите и редовно получаване на пълните трудови възнаграждения. Настояваме за отмяна или поне за някакъв мораториум със срок не по-малък от 1 година, за да може да се преосмислят нещата, да се разгледат нашите предложения за компромисен вариант", заяви съпредседателят на КНСБ в дружеството Любомир Керимов.

Председателят на КТ "Подкрепа" в топлоцентралата Тодор Дечев обясни, че до 5-то число трябва да се даде информация за продадената електрическа енергия, а до 15-о число трябва да се внесе сумата. "А дали НЕК ще внесе дължимото на "Топлофикация-Русе", това тях не ги интересува", каза Дечев. Според него опасността да се намалят възнагражденията на хората и да се съкратят работници е напълно реална заради непредвидения разход от 5 %. Може да се стигне и до фалит на дружеството.

За утре е заявен нов протест от 11 до 12 часа край Дунав мост. Ако няма ефект, енергетиците планират протест и пред Министерството на енергетиката.

#Дунав мост #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"