Днес до 38°, вторник и сряда - горещници

Днес до 38°, вторник и сряда - горещници
A A+ A++ A

Днес термометрите ще отчетат до 38°, а следващите два дни ще бъдат най-топлите за годината, предвиждат синоптиците. За 27 юли у нас е обявен жълт код за високи температури в цялата страна.

Времето ще е слънчево, около и след обяд на отделни места ще се развива купеста облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен северозападен вятър, който постепенно ще отслабва и ще се ориентира от юг. Ще остане горещо с максимални температури между 33° и 38°. 

Над Черноморието ще е слънчево с увеличение на облачността в следобедните часове. На отделни места, главно по северното крайбрежие със слаби превалявания и гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще се ориентира от югоизток. Максимални температури 31°-34°, температура на морската вода 25°-27°. Вълнение на морето 1-2 бала.

Над планините ще е предимно слънчево. Около обяд ще се развива купеста облачност и ще има краткотрайни превалявания, на места с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра - около 20°.

Климатологът доц. д-р Георги Рачев прогнозира пред Нова телевизия, че идните вторник и сряда ще бъдат най-горещите дни за 2015 г. Възможно е температурите в Югозападна България да надскочат 40 градуса. Цялата следващата седмица ще бъде с високи минимални и максимални температури, допълни климатологът.

В понеделник, вторник и сряда вятърът през деня ще е ориентиран от сушата към морето, което може да доведе до сериозни изгаряния на кожата, дори ако плажуващите стоят под чадъра, каза още Рачев.

Топлата вълна залива не само нашата страна, но и почти цяла Южна Европа. 

Август също ще бъде топъл, с незначителни количества валежи. В периода 7-8 август температурите леко ще се понижат до 27-30 градуса.

Доц. Рачев препоръча на възрастните хора да не излизат от вкъщи в най-топлите дни в часовете между 12 и 18 ч. Малките деца с тегло под 12 кг също не бива да напускат домовете си.

 

#температури #гръмотевици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници