Ходихте ли на зъболекар след раждането? А след като кърмихте?

Ходихте ли на зъболекар след раждането? А след като кърмихте?
A A+ A++ A

Младата майка е дотолкова погълната от радости и задължения покрай малкия човек у дома, че често забравя да се погрижи за себе си. А тази грижа е не по-малко важна от грижите за бебето. Ето едно от нещата, което може би сте пропуснали или омаловажили – вашите зъби и усмивка!

През вътреутробния живот бебето расте и се развива, образуват се неговата костна система и зъби, които съдържат голям процент калций. Този елемент няма как да се натрупа успешно в организма на плода, освен ако не се извлече от майчиния организъм. А природата е категорична – формирането на новия организъм е с предимство, т. е. на всяка цена ще се извлече необходимото количество, за да задоволи нуждите на плода. И така, ако бременната не се храни добре, не приема достатъчно млечни продукти или има недостатъчен резерв на калций и преди бременността, калцият като необходимо количество ще бъде извлечен от костите и зъбите й с неблагоприятен за нея резултат.

Дори и веднага след раждането младата майка да няма субективни оплаквания, прегледът при стоматолога е препоръчителен, за да се направи оценка на състоянието и да се проведе навременно лечение, когато се налага.

Изпитанието не завършва с раждането. Напротив, с кърмата продължава да се доставя на бебето необходимият калций. През първата година процесите на растеж и съзряване са с висока активност. Отново идва въпросът за адекватния прием на калций съдържащи храни от майката, в съчетание с храни, благоприятстващи усвояването му. Ненапразно в препоръките за хранене ще срещнете изречението: „Когато давате кисело, а по-късно и прясно мляко на детето, не забравяйте да сервирате и на себе си една проция“.

Повишена чувствителност на зъбите, кариес... Те могат да се появят и месеци след спиране на кърменето поради времето, необходимо за преразпределение на калция в организма и изявата на проблема.

Със или без оплаквания, след раждане и кърмене вашият организъм е подложен на сериозни изпитания. Най-добре за зъбите ви ще е да се консултирате с вашия стоматолог. Това ще ви спести развитието на усложнения.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »