Районен прокурор влезе в затвора за корупция

Районен прокурор влезе в затвора за корупция
A A+ A++ A

Първият български магистрат, осъден за корупция, влезе в затвора, пише "168 часа". Това е Румен Пенев, районен прокурор в Шумен, който от няколко дни е приведен във варненския затвор.

Върховният касационен съд наложи ефективна присъда 3 години лишаване от свобода на прокурор Румен Пенев за това, че поискал и получил солиден, но белязан подкуп от 21 000 лева.

Документи, разпити на свидетели, както и засечени разговори чрез разузнавателни средства доказват престъплението. Пенев многократно е обещавал, че ще повлияе на прокурор да приключи производство с мнение за прекратяване. Но държал да му бъде платено подобаващо.

Скандалната сага от три години се прехвърля в папките на няколко столични съдилища. Разследван за документна измама е и частният детектив и собственик на детективски бюра "Агенция 007" Найден Николов. Той е известен шуменски адвокат, от няколко години покойник.

В края на октомври 2011 г. Пенев се запознал случайно с Денчо Денев, един от многото клиенти на адвокат Николов. Денев му се оплакал, че Николов му иска доста солиден хонорар - и за написване на жалбата, и за явяване на делото по неговия случай. Денев подава жалба в прокуратурата и започва разследване срещу адвоката за документна измама.

Производството е под наблюдението на Янко Желязков, приятел и колега на прокурор Пенев. Добре запознат с подробности по разследването и с най-лошия вариант адвокат Николов да отиде на съд, Пенев му предлага сделка - Николов да даде 25 000 лв. в замяна на въздействие върху Желязков да приключи наказателното дело срещу адвоката.

"Обиден и изненадан от офертата, Николов подаде жалба в Софийска градска прокуратура в края на декември 2011 г.", спомня си днес тогавашният директор на МВР в Шумен комисар Любомир Христов, сега депутат от ГЕРБ.

Парите за подкупа са обработени в ГДБОП. Уговорена е и среща за предаването им пред шуменската библиотека. Акцията се ръководи от столични антимафиоти, а полицаи от Шумен им съдействат за задържането на прокурора в момента, когато получава искания рушвет.



#прокурор #рушвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници