ЕС дава 25 млн. евро на България и Турция за околна среда

ЕС дава 25 млн. евро на България и Турция за околна среда
Снимка: www.panoramio.com
A A+ A++ A

България и Турция получават 25 млн. евро от ЕС за сътрудничество в опазване на околната среда и устойчив туризъм, съобщиха от Европейската комисия.

Средствата се отпускат за защита на околната среда, запазване на природните и културните ценности и развитие на устойчив туризъм и са по новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция.

Финансиране е предвидено и за мерки, насочени към подобряване на научните изследвания и конкурентоспособността в граничните региони, за да не бъдат напускани от младите и образовани хора.

"За България това е нова възможност за инвестиции и създаване на работни места в пограничните райони на страната", каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси.

Трансграничната програма България – Турция покрива 3 гранични региона в България и 2 турски провинции. Тя е на стойност почти 30 милиона евро, като над 25 милиона евро се осигуряват от ЕС чрез Инструмента за предприсъединителна помощ.

Петте региона включени в трансграничната програма България – Турция са: България: област Бургас, област Ямбол, област Хасково и Турция: провинция Одрин, провинция Лозенград.

#Кристалина Георгиева #Европейската комисия #туризъм #околна среда #Турция #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"