Депутатите се отказаха да мъдрят днес промените в Конституцията

Депутатите се отказаха да мъдрят днес промените в Конституцията
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите се отказаха да мъдрят промените в Конституцията днес. Тази точка отпадна от дневния ред на народните представители. Предложението беше отправено в началото на днешното пленарно заседание от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя припомни, че съгласно гласуваната в сряда седмична програма, е следвало днес да се гласува законопроектът за промяна в Конституцията.

Във връзка с подписите с конституционно мнозинство за внасяне на нов законопроект, беше отправено процедурно предложение за отпадане на точката от седмичната програма. „За” гласуваха 167 народни представители, против бяха 27, а трима се въздържаха.

Чавдар Георгиев от БСП направи обратно предложение. Той обясни от парламентарната трибуна, че обществото се вълнува от това какво ще произведе управляващото мнозинство.

„Обявихте, че има исторически компромис, исторически реформизъм. От една страна сведохте процеса по изменение в нещо изключително важно, което се оказа махленски пазарлък. Този, който твърди, че е постигнал нещо, да си носи отговорността”, призова Георгиев, но до гласуване на неговото предложение не се стигна, тъй като се прие отпадане на точката от дневния ред.

След многобройни срещи между на министър-председателя Бойко Борисов и партийните лидери, беше постигнат консенсус за внасяне на нов проект за промени в Конституцията в частта за съдебната власт. Новият проект за промяна в Конституцията ще има четири точки. Освен трите консенсусни точки – разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и засилване ролята на съдебния инспекторат, проектът ще съдържа и четвърта точка –ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

#Конституция #промени #гласуване #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"