Внасят "историческия компромис" за законопроект за промени в Конституцията

Внасят "историческия компромис" за законопроект за промени в Конституцията
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очаква се днес да бъдат внесени предложенията за промени на Конституцията в частта й за съдебната власт. Това ще е трети вариант за реформа на Основния закон, който народните представители дебатираха през последната седмица.

Кой е "за"?

Очакванията са поправката да получи подкрепа на над 180 народни представители от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ. По-късно днес ще стане ясна и позицията на АБВ, но е почти сигурно, че и те ще се съгласят с текстовете, които са залегнали в определения от лидера на ДСБ Радан Кънев като "исторически компромис" старт на реална съдебна реформа. В позиция от партията на вицепремиера Меглена Кунева обявиха, че депутатите на ДБГ ще гласуват "по съвест", защото настояването им е за по-радикална съдебна реформа.

Широкият политически консенсус ще позволи на първо четене промените в Конституцията да се гласуват от Народното събрание в края на месец август, когато ще бъде свикано и извънредно заседание. Ако 180 депутати гласуват "за", то промяната на Основния закон може да влезе в сила преди края на месец септември, когато се очаква да бъде внесен и проект за промени в Закона за съдебната власт, изготвен от Министерство на правосъдието.

Какво предвиждат промените - разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорско следователска. Кадровите въпроси ще се решават отделно от двете колегии. Превес в съдийската колегия ще имат пряко избрани от магистратите съдии, а излъчените от Народното събрание членове на ВСС ще са малцинство. В прокурорско-следователската съотношението излъчени от магистратурата и от политиците ще е паритетно – 6 на 6. Темата с разделението на ВСС на две колегии, с голяма вероятност ще стане обект на нарочно питане до Конституционния съд на по-късен етап и не е изключено да се стигне до отхвърлянето на поправката, заради необходимостта тя да бъде гласувана от Велико Народно събрание. Текстовете на бъдещата поправка на Конституцията предвиждат още засилване ролята на Инспектората към ВСС, а на Висшия адвокатски съвет се планира да се предостави право да сезира Конституционния съд.

Има и недоволни - в четвъртък 20-сет неправителствени организации разкритикуваха постигнатия широк политически консенсус и настояваха за гласувания на внесения на 26 май първи проект за промяна на Конституцията. Днес обаче се очаква гласуването на въпросния проект да бъде отложено, с което ще се даде път на "историческия компромис" за съдебна реформа, подкрепена от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ.

#промени #Конституция #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници