Постигнато е съгласие за промени в Конституцията, внасят нов законопроект

Постигнато е съгласие за промени в Конституцията, внасят нов законопроект
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След многобройни разговори лидерите постигнаха съгласие за промени в Конституцията. Всички политически сили, без БСП и "Атака", ще застанат зад изготвяне на нов проект за промени в Конституцията относно съдебната реформа.

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното".

Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща с вицепремиера Меглена Кунева, председателя на парламента Цецка Цачева и представители на ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ.

"Много съм благодарен, това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери, и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата", заяви Борисов.

Радан Кънев съобщи, че е постигнато съгласие по проекта за промени в конституцията, предаде БГНЕС.

Съгласието на парламентарните групи е да се внесе нов конституционен законопроект по трите консенсусни точки - разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и усилване правомощията на инспектората. 

"Има и четвърта точка - ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет. По спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект с общо съгласие да бъде отправено запитване до КС и по двата въпроса. На второ четене ще се гласува съобразно позицията на КС", добави Кънев.

По думите му гласуването на новия законопроект за промени в Конституцията ще зависи дали подписите ще са 160 или 180.

"Със сигурност имаме конституционно мнозинство от 160 гласа. Зависи от колегите от АБВ дали ще станат 180. От тях зависи, на този етап вносителите са 160. Ако на първо четене са 180 гласа, ще стане изключително бързо приемането", обясни Радан Кънев.

Според него постигнатото като съгласие не е имитация на съдебна реформа, а е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС, според първоначалните идеи на конституционната промяна.

Реформаторът беше категоричен, че не са давани никакви обещания на ДПС в замяна на подкрепа, а само изключително сериозни политически аргументи.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че партиите в 43-тото НС са показали, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его.

"Взехме трудно, но и вярно решение", посочи Местан.

Преди това лидерът на БСП Михаил Миков, който не взе участие в тази среща заяви, че това е среща на групата, която ще подписва редуцирания проект за промени в Конституцията.

#Конституция #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"