Фандъкова: Постоянно мисля за оставка, но тя няма да реши въпроса

Фандъкова: Постоянно мисля за оставка, но тя няма да реши въпроса
В новия приют, който Столична община предстои да изгради, най-вероятно ще има място за 1000 кучета. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че непрекъснато мисли да подаде оставка, но оставката няма да реши проблемите на София.

Още днес ще бъде обявена поръчка за изграждане на нов приют за кучета от отворен тип, посочи Фандъкова пред журналисти, след промените в Наредбата, които позволяват облекчени условия за изграждане на приюти за бездомните животни, предаде агенция „Фокус“.

Градоначалникът обясни, че докато са чакали промените в Наредбата, са работили за облекчаване на проекта за изграждане на приют в Кремиковци.

„Ние сме почти готови, чакахме последните текстове, които да дадат указанията, за да го преработим окончателно. Още днес обявявам поръчката за изграждане на този приют – от отворен тип“, каза Фандъкова.

По думите й кастрациите ще продължат в кастрационните центрове, но агресивните кучета и глутници ще бъдат прибирани и съответно приспивани.

„Този приют ще бъде мястото, където ще се изчаква този процес, а в същото време, ако някой иска да осиновява неагресивни кучета, той е добре дошъл, но да си ги взима и да си ги гледа вкъщи”, каза още тя.

Приютът вероятно ще бъде за около 1000 кучета.

На въпроса дали мисли за оставка, Йорданка Фандъкова отговори: „Аз непрекъснато мисля за оставка. Но оставката няма да реши въпроса и това е показано години назад“.

„Аз ще направя всичко възможно да няма глутници и агресивни кучета по улиците“, каза още столичният кмет.

Според нея отговорност носят всички, които работят по темата от много, много години.

„Не бих казала, че това е въпрос, който с една персонална оставка ще се реши. Напротив – аз очаквам от г-жа Бояджийска и екипа ускорени усилия“, подчерта тя.

По-рано във вторник Йорданка Фандъкова обяви, че няма да приеме оставката на заместника си Мария Бояджийска.

„Разбирам Бояджийска, но искам да подчертая, че точно тя беше тази, която в последните две години предлагаше по-строги мерки за справянето с този проблем и така си навлече гнева на много от организациите за защита на животните. Предлагаше и промени в нормативната уредба“, заяви кметът в сутришния блок на bTV.

„За съжаление поводът е трагичен, който посочи, че правилните действия са в смяна в подхода, да не разчитаме само на кастрации и връщане на място, защото, когато агресивните кучета се събират в глутници, те също могат да са опасни. Аз искам по-облекчени условия за обявяване на кучетата за агресивни, за да може да се спазят европейските норми за хуманно отношение – тогава, когато кучетата са агресивни, да биват избивани“, каза тя по-късно същия ден.

Фандъкова подчерта, че тя лично е освободила двама директори на „Екоравновесие“.

„Безспорно, общинското предприятие има своите проблеми в годините и контролът върху него е необходим в още по-голяма степен. Затова беше въведено чипирането на кастрираните кучета преди 4 месеца. Така че да може по ефективен начин да се установява кога едно куче е кастрирано и кога – не“, добави кметът на София.

#Йорданка Фандъкова #кмет #кучета #приют #кастрация #София #Кремиковци #Мария Бояджийска #оставка #Екоравновесие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"