Турция наложи цензура на снимките от атентата в Суруч

Турция наложи цензура на снимките от атентата в Суруч
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция наложи цензура на снимките от атентата в Суруч. Турски съд е забранил публикуването на снимки от нападението, при което атентатор самоубиец отне живота на 32 души. Забраната влиза в сила за всички печатни и електронни медии, както и за социалната мрежа "Туитър".

"Съдебно решение е в действие, забранявайки достъпа до снимки, свързани с атентата", съобщава държавен служител.

Тъй като социалната мрежа няма да може да свали абсолютно всяка снимка, това може да предизвика проблеми за потребителите. "Провеждаме разговори с "Туитър" за да се справим с проблема", каза служителят.

Вчера (21 юли) атентатор, се взриви в двора на културния център на населения предимно с кюрди град Суруч. Той се намира на границата със Сирия, като срещу него от другата страна е град Кобане, който през последните месеци стана поле на кървави сблъсъци между бойци на групировката и кюрдските сили за сигурност в региона.

Турски гражданин на 20 години е извършил самоубийствения атентат в град Суруч, съобщават световните агенции. Предполага се, че младежът е имал връзка с терористичната групировка „Ислямска държава”.

Информацията бе разкрита от държавен служител, който се позовава на резултати от експертиза. „В резултат на ДНК тестове ние потвърдихме, че атентаторът е 20-годишен мъж, регистриран в Адъяман (провинция в Югоизточна Турция)”, съобщи служителят, цитиран от Франс прес.

Атаката стана в културния център в град Суруч, където по това време в имало около 300 човека, членове на Федерацията на асоциациите на социалистическата младеж (SGDF). 

Това не е първият път, в който властите в Анкара се опитват да налагат някакъв вид ограничения върху медиите и социалните мрежи в страната. През март 2014 г. правителството блокира "Туитър" и "Ютюб" след като чрез тях бяха разпространени аудиозаписи, които уличават тогава премиера Реджеп Ердоган и негови приближени в корупция.

В края на март тази година пък турското вътрешно министерство наложи забрана да бъде отразявана в медиите заложническата криза в Истанбул, при която двама въоръжени привърженици на антиправителствената групировка „Революционен фронт за освобождение на народа“ взеха за заложник турския прокурор Мехмет Селим Кираз. По-късно при операцията за освобождаването му Киразбе ранен по-късно почина.

През април парламентът одобри закон, който затяга контрола върху интернет, позволявайки на правителството да блокира сайтове без предварително съдебно разрешение. 

 

#Турция #цензура #снимки #атентат #Суруч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници