Коремната болка

Коремната болка
A A+ A++ A

Болката в корема е честа причина хората да търсят лекарска помощ. Има голям брой заболявания, засягащи както коремните органи, така и органи от други системи, които могат да са причина за появата на коремна болка. Най-важно е да се консултирате с лекар, който да проведе изследвания, да постави точна диагноза и да прецени дали се нуждаете от оперативно лечение или да ви назначи медикаменти.  Но колкото и да е различна болката при всеки човек, тя може да бъде отнесена към две основни групи:

  1. Когато болката в корема идва от определен орган (например при язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, хроничен панкреатит), болката не се усеща на определено място, а е по-скоро дифузна в част от корема или в целия корем и дори се разпространява към други части на тялото, например към гърба; симетрична е, може да се придружава от гадене, повръщане; облекчава се при ходене и се засилва при покой. Такава е болката и при колики.
  2. Когато има тъканно увреждане, болката е остра, можете да я локализирате сравнително добре, асиметрична е, усилва се при дишане и движение и се облекчава при щадящо положение. Подобна болка може да е симптом на заболяване, изискващо спешна намеса, както при перфорация на язва например.

Ако се оплаквате от необичайна коремна болка, не предприемайте самолечение, дори и да ви е препоръчано от човек, имал подобни оплаквания. Приемът на обезболяващи средства без лекарско предписание често е причина за замъгляване на симптомите, забавяне на диагнозата и съответно лечението.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"