Египетски записки, част втора: Хургада – Сомабей

Египетски записки, част втора: Хургада – Сомабей
Sand City - забавление за туристите край Хургада, история и митология моделирани от пясък
A A+ A++ A

Пътуваме на юг. Към гробниците и древните храмове, привличащи несекващ поток от туристи; към модерните курорти край Червено море, изградени по първокласни стандарти и предлагащи една идея в повече от всичко, което човек може да си пожелае.

Непрекъснато правим сравнения. Не че това е целта на пътуването, но разликите сами се натрапват.

Например как у нас сме в състояние да съсипем с бетон и отпадъци и най-красивото кътче природа, а тук насред пустинята създават рай; как родните хотелиери си провалят начинанията, а тук си партнират, казват: "Ние не се конкурираме, а си поделяме бизнеса".

Пътуването от Долен към Горен Египет е среща с удивителни творения на човешката ръка. Много автори са се упражнявали по темата как са изградени пирамидите, кой е поставил колосите край древните храмове и т.н. Известни са всякакви версии за паметниците от времето на фараоните.

Но теориите за атланти и извънземни пратеници избледняват при вида на сътвореното от днешните египетски строители. Изводът идва естествено: всичко е плод на човешки труд, на старание и любов.

Както се движим в пустинята, неочаквано пейзажът се променя, цветя и храсти в пясъка подсказват, че навлизаме в култивирана територия. Мястото е Сомабей - полуостров, разпределен между представителите на няколко хотелки вериги, които предлагат пълен спектър от възможности за активен отдих.

Не след дълго вече сме пред хотел, потънал в зеленина и водни каскади. Такова е и името му - "Резиданс де каскад".

Хотелът всъщност е в центъра на голфигрище от шампионатски стандарт. Още преди да се настаним, правим обиколка с количките. Тревата, както ни обясняват, не само се полива непрекъснато, но се подхранва с витамини.

18-те дупки са разположени по разнообразен релеф върху 7,5 кв.км, има островчета, горички и други екстри. Няколко дупки попадат в крайбрежната ивица и там тревата е почти до лазурните води на морето.

 

Домакините нямат нищо против да се пробваме, раздават ни стикове и правят кратък обучителен курс. Това всъщност се предлага и като услуга за начинаещи.

За неизкушени от голфа притегателният център на този хотел е СПА центърът. И по-специално неговото бижу – басейнът за таласотерапия.

Това е нещо като гигантско джакузи със затоплена морска вода и хиляди дюзи, които могат да масажират всяко мускулче – от петите до темето.

Процедурата не е оставена на случайността разбира се. Има си опитен инструктор, който насочва курортистите от място на място, брои отривисто и не дава шанс за мързелуване.


Ахмед сигурно е бивш военен, вадят извод някои от групата след пасаж, в който трябва да тичаме по течението, след това срещу течението и да не се бавим при това.

Дима Тутар от "Търкиш еърлайнс" чак след таласотерапията разбра защо тяхната авиокомпания има постоянен поток пасажери по линията Истанбул - Хургада

Ахмед е сигурен, че при следващо идване в "Резиданс де каскад" няма да пропуснем басейна с голямата веселба, но отправя покана да ни заведе и в пустинята при своите, за да опитаме истинска бедуинска храна. На въпросите ни откъде е усвоил инструкторските похвати отговаря с коригираща информация: не е военен, а е бил футболист. И освен това маратонец - от 10 години е постоянен победител в пробега на 27-километровото трасе. "Взимам го за 2 часа и 40 минути", съобщава без излишна скромност той.

Изненадите от този вид не секват. На следващия пункт от обиколката ни в Сомабей инструкторът по гмуркане Сам разказва, че е специалист по плуване/игра с делфини. Обучава ни как да ползваме шнорхел и акваланг и как да разговаряме под водата със знаци. На този език - с пръстите на ръцете си - разказва чудата история за среща с десетметрова акула. 

 

Измишльотините на Сам не са в състояние да откажат никого от най-прекрасното преживяване, заради което хиляди туристи идват в тази част на Червено море. След половинчасово плаване с корабче навътре в морето достигаме кораловия риф. Потапяме се смело, дори тези от нас, които обичайно не се отдалечават от брега. Любопитството и многоцветната красота, сред която попада човек, гони страха от дълбокото. Солената вода също помага да се задържат на повърхността и не кой знае колко опитни плувци.

 

Предупредени сме да не пипаме, да не чупим корали. Още в Кайро, на срещата с министъра на туризма Халед Рами, ни е съобщено желязното правило, че "това, което е във водата и на плажа, трябва да си остане във водата и на плажа". Иначе Сам продължава да се шегува с нас и под водата, като ни насърчава да си хванем пъстра рибка - нещо невъзможно разбира се, защото са далеч по-бързи от нас.

В Сомабей част от посетителите не се вълнуват от гмуркането, защото са дошли да упражняват друг спорт - кайт сърфинг. Техен е и един от хотелите - "Брейкърс". Той единствен е с четири звезди, останалите са петзвездни.

 

Не че отседналите в "Шератън" или в "Кемпински" няма да прекарат част от времето си върху кайта. "Тук имаме 300 дни в годината с перфектен вятър", обясняват в кайт центъра. Въпросът е, че цялата организация в Сомабей наподобява кооператив. Гости на един хотел отскачат за кафе или за вечеря в заведенията на съседния хотел, а сервитьорите записват сметката директно на номера на стаята им. Това е, което хотелиерите тук наричат "поделяне" (We аre sharing business).

Може би тази е причината във всеки хотел да се хвалят, че половината от гостите им са стари клиенти (repeaters). И че през активния сезон, който за Египет е от октомври до март, стаите са сто процента запълнени. Вече има кандидати и за закупуване на апартаменти и вили в Сомабей, като за вилите имотът върви с парче от плажната ивица. 

Предстои ни да видим още поучителни примери за това как се менажира туризъм, как се използват и опазват природните дадености. Съвременните чудеса на Горен Египет, както споменахме, успешно конкурират славата на древните храмове.

Хургада - Сомабей

#Хургада #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Дестинации
Последно от Дестинации

Всички новини от Дестинации »