Менда Стоянова: Дянков обеща, но увеличението на пенсиите не е сигурно

Менда Стоянова: Дянков обеща, но увеличението на пенсиите не е сигурно
Менда Стоянова заяви, че не може да каже нищо категорично и „да лъже хората“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Все още не е ясно дали ще има увеличение на пенсиите от 1 юли тази година – всичко зависи от приходите в бюджета, заяви председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова.

През декември финансовият министър Симеон Дянков се ангажира, че правителството ще намери 30 млн. лв. за увеличаване на минималната пенсия от 136 лв. на 145 лв. от средата на 2012 г.

Преди дни пък стана ясно, че властта търси вариант за по-голямо увеличение на парите за възрастните догодина – с около 4 процента.

„Икономисти смятат, че България е застрашена от рецесията в Европа, че България няма да може да изпълни приходите си и трябва да мисли за балансиран бюджет, а това при неизпълнение на приходите означава рязко свиване на разходите и едновременно с това искате да дам прогноза, че от 1 юли ще има увеличение на пенсиите. Нали разбирате, че двете неща са противоположни като тези. Не мога да твърдя как ще се развиват приходите в бюджета в посока на по-високи приходи от планираните, защото това е евентуалният източник за някакво повишаване на пенсиите“, каза Менда Стоянова в интервю за Дарик радио.

Тя допълни, че не може да каже нищо категорично и „да лъже хората“.

Не се налагат законови промени след понеделнишкото решение на Конституционния съд да отмени туристическия данък, обясни още Менда Стоянова.

Шефката на бюджетната комисия в парламента уточни, че практически данъкът не е отменен – той ще се определя и плаща на база реалните нощувки в хотелите и къщите за гости.

Съдът отмени само минималният праг за 30-процентна заетост на базата, допълни Стоянова.

#Менда Стоянова #пенсии #Симеон Дянков #финансов министър #България #Европа #рецесия #Конституционния съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »