Нови разкрития на "Уикилийкс": Щайнмайер също е подслушван от САЩ

Нови разкрития на "Уикилийкс": Щайнмайер също е подслушван от САЩ
A A+ A++ A

Поредна доза разкрития за подслушване от страна на САЩ се появиха на страниците на "Уикилийкс". Този път обект на шпионаж е бил германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Неговият телефон е бил следен от Агенцията за национална сигурност на Щатите, сочат нови разсекретени от Уикилийкс документи.

Подслушването на Щайнмайер е започнало веднага след неговата визита в Съединените щати през 2005 г., където той се е срещнал с американския държавен секретар Кондолиза Райс.

В публикация се твърди, че 69 телефонни номера на видни фигури от администрацията са били подслушвани.

През 2013 г. се появи информация за шпиониране на германския канцлер Ангела Меркел, а тази година за трима френски президенти, сред които и Франсоа Оланд, и предшествениците на Меркел - Герхард Шрьодер и Хелмут Кол

"Уикилийкс" е международнасоциална мрежа по проект, който дава възможността за анонимно редактиране на статии. Целта на проекта е "публикуване и анализ на документи, получени вследствие изтичане на информация".

Уикилийкс не е традиционен уики сайт. Читателите, които не разполагат с необходимите разрешения, не могат да променят неговото съдържание.

Джулиан Асанж, австралийски интернет активист, е представян като основател на сайта и главен редактор.

Сайтът публикува хиляди документи от източници, които разобличават корпоративната и правителствената корупция. Групата е публикувала множество важни документи, които са станали тема за първа страница в пресата. Към тях се чуслят информации за войната в Афганистан и Ирак, корупцията в Кения, затворниците в „Гуантанамо Бей“ и други.

 

#Уикилийкс #подслушване #САЩ #Германия #Франк-Валтер Щайнмайер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »