Глад за спасители по Черноморието, отчете Павлова

Глад за спасители по Черноморието, отчете Павлова
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Най-големият разрастващ се проблем са спасителите, на всички плажове имаме недостатъчно на спасителските постове. Глобално и областните управители констатират този проблем. На неохраняемите плажове виждаме, че имаме абсолютна липса на спасители". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на пресконференция за представяне на резултатите от проверките за спазване на изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие по отношение управлението на плажните ивици.

Павлова посочи, че от разговорите с БЧК става ясно, че няма желаещи. „Говорихме и с Агенция по заетостта с апел да се мисли за целенасочени програми в Бюрата по труда. Този проблем е лавинообразен и нараства значително", каза още Павлова.

Тя отбеляза, че има проблем и с непълното медицинско оборудване на пунктовете за спасителна помощ.

По отношение на нарушенията на плажовете, министърът отчете, че е направена проверка 99 плажове, които стопанисва МРРБ, като 56 от тях са концесия, а останалите под наем. 

„В тези 56 морски плажа установихме нарушения. В част от тях имаме поставени в по-голям брой от разрешения обекти, а 49 са допълнителни търговски площи - повече маси, столове, тенти, шатри, които не са съгласувани", заяви Павлова. По думите й другият проблем е, че концесионерът или наемателят не е предоставил схема как ще ги разполага. „19 от плажовете не са предоставили тази информация", посочи тя.

Концесионерите са длъжни да осигурят безплатен достъп до морския бряг, заяви още Павлова.

Тя обясни, че те имат задължение да осигурят медицинска помощ, течаща вода на всеки плаж и достъп до тоалетни. „Задълженията им са да не събират входни такси за морския плаж. Става въпрос за пешеходен достъп. Трябва да осигуряват табели къде е свободната и къде е платената зона и всички цени да са написани", подчерта Павлова.

 

#спасители #Черноморие #Лиляна Павлова #плажове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »