България ще приеме 500 бежанци по новата миграционна схема на ЕС

България ще приеме 500 бежанци  по новата миграционна схема на ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България ще приеме доброволно 500 бежанци по новата миграционна схема на ЕС за разпределение. Това съобщи след срещата на вътрешните министри на ЕС вицепремиерът Румяна Бъчварова, цитирана от БНР.

Кабинетът настояваше за специално отношение и беше против предложената първоначално квота от общо 788 души.

„В сравнение с първоначално определения брой ние имаме около 33 процента по-нисък брой на тези, които трябва да приемем, и по релокацията, и по презаселването. Мисля, че това доказва, че нашите аргументи са били чути. В същото време изразихме и подкрепата си за солидарността, и готовността си да помогнем на най-засегнатите държави. 500 е точният брой, който е за България, сравнено с около 750 при първоначално определената бройка”, обясни Румяна Бъчварова.

В края на юни Европейският съюз се отказа от предложението за задължителни квоти за мигрантите. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че поради липсата на консенсус сред страните членки Европейският съюз е бил принуден да изостави идеята да наложи квоти за разпределяне на част от кандидатите за убежище, пристигащи в Италия и Гърция, за да се облекчат тези две държави.

По-рано Комисията предложи 40 000 бежанци от Сирия и Еритрея, които вече са влезли на територията на съюза, да бъдат преразпределени в различни държави.

#Румяна Бъчварова #Бъчварова #Европейският съюз #ЕС #Доналд Туск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"