Гърция започна да си връща дългове към ЕЦБ и МВФ

Гърция започна да си връща дългове към ЕЦБ и МВФ
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция започна да си връща дългове към ЕЦБ и МВФ. Страната е започнала процедурите по изплащането на 6,25 млрд. евро на ЕЦБ и МВФ, съобщи представител на финансовото министерство на страната пред агенция "Ройтерс".

Според информацията, плащането към ЕЦБ ще бъде в размер на 4,2 млрд. евро, а по кредитите от МВФ 2,05 млрд. евро, включително глобите за просрочването на плащането. 

Правителството на премиера Алексис Ципрас закъсня с плащането на поредната си вноска от по-малко от 2 млрд. евро по дълга към Международния валутен фонд (МВФ).

Преводът на парите трябва да стане в рамките на днешния ден. Гърция ще успее да започне връщането на дълговете си, благодарение на гласувания в ЕС спешен мостов кредит от 7,16 млрд. евро.

Междувременно днес (20 юли) гръцките банки за пръв път отвориха, след триседмична "ваканция". Гърците вече имат достъп до някои от услугите. Остава в сила обаче лимитът за теглене на 60 евро на ден, но при случай че сумата се натрупа в рамките на седмица, вложителите ще могат да изтеглят до 420 евро наведнъж. По този начин ще се избегнат огромните опашки пред банкоматите.

Гръцката фондова борса обаче остана затворена, удължавайки триседмичната си почивка, която беше наложена в края на миналия месец заедно със затварянето на банките в страната. Макар че в събота (18 юли) Атина издаде указ, според който банките трябва да започнат отново работа днес, той не важи и за фондовата борса.

"Но указът не ни позволява да отворим днес", заяви говорителят на атинската борса Александра Гриспу.

#Гърция #кредитори #дългове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"