Днес Борисов преговаря с Първанов

Днес Борисов преговаря с Първанов
A A+ A++ A

Среща на премиера Бойко Борисов с лидера на АБВ Георги Първанов и 11-те депутати на партията ще се състои днес в 12 часа. С нея започва серия от политически консултации в опит да се осигури нужната парламентарна подкрепа за подготвената от управляващите съдебна реформа.

АБВ се обяви против промяна на конституцията във вида, представен за обсъждане. От там настояват за създаването на Съвет за съдебна реформа, който да е към Народното събрание, за да се осигури нужния консенсус между законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Утре Борисов ще разговаря по същата тема с председателя на ДПС Лютви Местан. Пред Реформаторския блок Местан вече изрази позиция, че партията им е за съдебна реформа, но не сега, а след местните избори през есента. Намерението на депутатите от движението е да напуснат пленарната зала по време на гласуването на проектозакона.

Третият важен разговор на премиера преди ключовото гласуване в петък е в сряда - с лидера на социалистите Михаил Миков. От левицата не приемат не само идеите за промени в конституцията, но и в Закона за съдебната власт, изготвен от Министерството на правосъдието. Позицията на БСП лява България е, че чрез "съдебната реформа" се цели овладяване на съдебната власт от магистрати, близки до ГЕРБ и Реформаторския блок.

До намесата на Борисов в политическите преговори се стигна след като совалките на правосъдния министър Христо Иванов и на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев от миналата седмица не дадоха резултат. За да минат промените на първо четене трябва да съберат най-малко 160 гласа, т.е. да получат подкрепа от някоя от опозиционните партии - БСП и ДПС.


#съдебна реформа #Борисов #Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"