Борисов ще преговаря с Първанов, Местан и Миков за подкрепа

Борисов ще преговаря с Първанов, Местан и Миков за подкрепа
снимка БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов се среща утре в 12 ч. с лидера на АБВ Георги Първанов и парламентарната му група, във вторник - с ДПС, а в сряда - с БСП. Това обяви самият министър-председател днес в Кричим, където откри нова пречиствателна станция за отпадни води.

Предложението идва след напрегната седмица, в която се видя, че така търсеният консенсус, за да има проектът подкрепа на първо четене в парламента, не се получава. Нещо повече - различните позиции породиха интриги и компроматни атаки. 

Премиерът се обърна към участниците в дискусиите по темата "съдебра реформа" с призив да се спре с междуличностните конфликти. Той призова всички страни в конфликта около реформата да отстъпят крачка назад, като намекна, че сам ще се включи в подготовката - "трябва да се говори една по една с всички парламентарно представени политически сили, за да се подкрепи промяна на конституцията".

„Единственото, което знам в момента, е, че се води някаква престрелка, абсолютно безсмислена, абсолютно никого неустройваща – най-вече обществото, най-вече хората, блокираща тази реформа, между хора от кабинета и да речем Висшия съдебен съвет. Стигна се дотам, че днес да ме кани ВСС, аз да ходя на ВСС. По каква работа да ходя? Ако не отида, ще кажат той не ни уважава, ако отида, ще кажат, каква му е работата на премиера да ходи на ВСС?”, каза Борисов.

И добави: „Ще изригна, защото знам много повече от всички останали”.

Към своите от ГЕРБ думите му бяха: "Малко да намалят емоциите, обидите и квалификациите. Обръщам се към всички, защото, когато си поставяш амбициозната задача да променяш конституция, с мнозинството, което имаме ние, което не стига, означава, че трябва да влезеш с диалог с опозиционните партиив. И когато им говориш, че са мафия или психически луди, как ще отидеш да ти подкрепят подобна реформа?”, запита той.

Борисов посочи, че оттам единствената необходимост е била да се отиде в парламента, една по една всички парламентарно представени политически сили да се убедят в това и с една голяма група от тях да се подкрепи промяна на конституцията и след това да се мине към детайлите в съдебната система.

„Към това помолих министъра да отключат и тези промени в наказателните, процесуални, граждански и всички останали кодекси, които дават възможност за по-бързо, по-ефективно съдопроизводство”, отбеляза премиерът. Той уточни, че като главен секретар знае, че хора с по 30-40 висящи дела, които обират къщи и апартаменти, крадат коли, продължават да стоят на улицата, не им се сумират престъпленията и те стоят навън. „Ето това искам да се промени, наред с всичко друго в съдопроизводството”, подчерта Борисов.

„С цялото ми уважение към всички, включително и моите партньори - ако искат да променим конституцията, ако искат поне тези три много важни неща, които ще дръпнат напред и ще помогнат в съдебната система, нека да се обединим около тях като първа стъпка, да дадем добрия сигнал и на Брюксел и на останалите наши партньори”, призова Борисов.

  

#съдебната реформа #Борисов #Първанов #Миков #Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"