Музеят на Сталин в Грузия става музей на репресиите му

Музеят на Сталин в Грузия става музей на репресиите му
През 2010 г. прозападното правителство на президента Михаил Саакашвили демонтира гигантски паметник на Сталин от 1952 г. на централния площад в Гори. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Грузия ще превърне музея, посветен на най-известния грузинец Йосиф Сталин, в музей на сталинизма, който ще наблегне на репресиите по време на управлението на съветския диктатор.

Музеят на Сталин се намира в родното място на диктатора Гори, на около 50 км северозападно от Тбилиси.

„Той вече е несъвместим с настоящето и бъдещето“, заяви грузинският министър на културата Николоз Руруа, цитиран от АФП и Дарик.

„Историята не може да се заличи и тази много тежка страница от историята на страната ни трябва да се разкаже по подходящ начин между тези стени“, каза министърът при посещение в музея, допълва БТА.

Музеят е създаден през 1937 г. в къщата, където е роден Сталин през 1878 г. През 1975 г. е построена голяма структура от гранит и мрамор за съхраняване на къщата и за експозиция в прослава на Сталин.

През 2010 г. прозападното правителство на президента Михаил Саакашвили демонтира гигантски паметник на Сталин от 1952 г. на централния площад в Гори.

Приет миналата година закон в Грузия забранява на бившите комунисти и на членовете на бившето КГБ да заемат държавни постове.

#Грузия #Йосиф Сталин #музей #репресии #диктатор #гори #Тбилиси #министър на културата #МИхаил Саакашвили #президент #КГБ #Сталин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »