Лагард отново се застъпи за облекчаване на гръцкия дълг

Лагард отново се застъпи за облекчаване на гръцкия дълг
A A+ A++ A

Шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард отново апелира за облекчаването на гръцкия дълг при реализацията на европейския помощен план за Гърция. В днешно обръщения дя даде ясен знак, че това ще бъде условието за участие на МВФ в програмата.

Лагард е категорична, че планът за Гърция ще бъде неефективен, ако не включва облекчаване на дълга.

„Именно затова европейските партньори приеха идеята за олекотяване на задълженията“, обясни тя. Лагард допълни, че партньорите на Гърция са постигнали принципно съгласие по въпроса, но засега не са уточнени нито сумата, нито условията.

Не се говори за намаляване на стойността на дълга, подчерта Лагард. По думите й възможни начини за облекчаване на дълговете са удължаването на периода за изплащане и на гратисния период, през който не се правят никакви вноски, а също намаляване на лихвите по заемите.

Към мнението на Кристин Лагард се присъедини министърът на финансите на Франция Мишел Сапен. Той потвърди отново гледната точка на Париж, че е необходимо облекчаване на гръцкия дълг, което да позволи на икономиката на страната да се изправина крака.

Френският министър обаче отхвърли възможността за каквото и да е опрощаване на гръцкия дълг, като подчерта, че като кредитор Франция иска да се увери, че парите й ще бъдат върнати.

Изявленията бяха направени ден след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че необходимостта от облекчаване на гръцкия дълг е неоспорима.

На пресконференция в четвъртък Драги посочи, че въпросът се състои в това каква е най-добрата форма за олекотяването на товара, който представлява 180% от БВП на Гърция. „Разговорите между Гърция и кредиторите в следващите седмици трябва да се съсредоточат именно върху този въпрос“, посочи Драги.

В същото време някои от страните в еврозоната продължавали тихо да подстрекават Гърция да преосмисли идеята за временно излизане от еврозоната, пише Politico Europe.

Германия и група по-малки западни и източни европейски държави, все още вярват, че излизането е по-добрата опция. "Гърция може да се възстанови много по-бързо извън еврозоната, отколкото вътре", цитира изданието думите на представител от "малка държава в еврозоната".



#Кристин Лагард #МВФ #Гърция #дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници