Решено: Само камиони с GPS ще возят дървесина и край на сечта през нощта

Решено: Само камиони с GPS ще возят дървесина и край на сечта през нощта
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Моторните превозни средства, които превозват дървесина, вече ще бъдат снабдени с GPS. Това приеха окончателно депутатите като част от промените в Закона за горите. Идеята е с тази промяна да се осъществи по-точното контролиране на незаконната сеч. Прилагането на тази мярка се отлага с година и половина и трябва да започне през 2017 г. 

Ще се разработва и електронна система за издаване на превозни билети онлайн.

С приетите текстове се забраниха сечта и извозване на дървен материал в тъмните часове на деня. Определението за "нощ" скара депутатите, като те се принудиха да запишат, че става въпрос за часовете от 18:30 до 6:30 през ноември, декември и януари, от 20:30 до 6:00 през февруари, март и април, от 22:00 до 05:00 през май, юни и юли и от 21:00 до 06:00 през август, септември и октомври.

Регламентира се и процедурата за преобразуване на частна земеделска земя в горски фонд. Ако лице има възстановена собственост върху земеделска земя като обработваема, по негово желание тя може да бъде преобразувана в горски фонд. Но ако собственикът в рамките на три години не направи необходимото този терен да бъде почистен от дървета и храсти, министърът на земеделието служебно ще има право да преобразува земеделската земя в горски фонд.

 

#камиони #дървесина #сеч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »