България трябва да даде пари за Гърция, смята Хърсев

България трябва да даде пари за Гърция, смята Хърсев
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България трябва даде пари за Гърция, след като страната ни е член на Европейския съюз. Това мнение изрази финансистът Емил Хърсев в ефира на Нова телевизия. Той се обоснова с твърдението, че ако България попадне в същата ситуация, останалите страни от ЕС също ще й помогнат.

Хърсев твърди, че трябва да помогнем на южната ни съседка в името на "стабилността на цялото, на съюза".

На противоположно мнение застана проф. Нако Стефанов. Той посочи, че е категорично против даването на пари за Гърция, тъй като страната ни няма нищо общо с нейните финансови проблеми и заеми. Според него ако България реши да подпомогне Гърция, страната ни ще плати много по-скъпо и ще ощети националния бюджет.

Искането на Европейската комисия е страните извън еврозоната също да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 млрд. евро. Това желание обаче породи остри реакции у нас. Онлайн пространството прегря с гневни коментари, че се получава ситуацията "Болен здрав носи".

Част от родните депутати също са на мнение, че страната ни не трябва да участва в даването на пари за Гърция. Представители от всички политически партии изразиха притесненията си за евентуален такъв сценарии.

Появи се информация, че премиерът Бойко Борисов е дал ясен знак на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск, че няма да подкрепи спешните кредити за Гърция. 

От своя страна и вицепремиерът Томислав Дончев уточни днес, че до момента, "никой не е искал и не е посмял да иска ангажиране на България с финансови средства за оказване помощ на Гърция". Той допълни, че ако това стане, то отговорът ще бъде “Не!”.

В същото време се появи информация, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е обещала помощ на България и Румъния, за да не спират Централните банки в двете страни подкрепата си за финансовите институции с гръцко участие на тяхна територия. Европейската институция въвела тайни кредитни линии за София и Букурещ с условието, че ще подпомагат въпросните финансови институции, твърди Financial Times.

 

#Емил Хърсев #Гърция #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници