Българите са трети в Европа по разходи за лятна почивка

Българите са трети в Европа по разходи за лятна почивка
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

България е на трето място спрямо това каква част от парите си отделят за пътувания и лятна почивка. Това показва проучване на международната компания за онлайн кредитиране "Фератум Груп". Оказва се, че семействата у нас инвестират над половината си приходи за пътувания. Страната ни се нарежда и на 3-то място в Европа според това какъв дял от личните си финанси отделят за лятната си почивка. Нашенците планират да дадат 56.6% от приходите си или 702.14 лева за семейната ваканция през 2015 г., показва проучването "Европейски летен барометър", проведено в 17 държави.

Единствените две страни, които влагат по-голям дял (60%) от приходите си за пътуване по време на летния си отпуск са Естония и Латвия. В противоположния край са Дания и Германия, които харчат сравнително по-малък дял от семейния си бюджет, в сравнение с източноевропейските страни. При тях разходите са съответно 27% и 28% от доходите. На практика обаче сумите са по-големи, а разликата идва от значително по-високите доходи в Дания и Германия, където заплатите са сред челните места в ЕС.

След тях се нареждат Скандинавието и Великобритания, като там хората са по-консервативни по отношение на парите, които възнамеряват да похарчат за лятна почивка тази година.

Най-често срещаните летни разходи на европейските туристи са пътуванията в собствената държава, които възлизат на 17% от разполагаемия доход на домакинствата. Испанците отделят най-много за пътешествия из родината си - 25%, следвани от Литва с 21% и Дания с 20 на сто. България пък се нарежда на 4-та позиция с 19%. От друга страна, най-страстните пътешественици зад граница това лято се оказват холандци и британци, които ще отделят 17% за пътувания в своята държава, следвани от датчани и шведи - 15%, германци - 13% и българи – 12 на сто.

Голяма част от европейците имат и други приоритети, като се има предвид че 12% от общите разходи през лятото се правят за подобрения по дома, градината и освежаване на гардероба. Сред българите 21%, а сред латвийците – 19%, използват благоприятното време на летния сезон за осъществяване на проекти от типа "направи си сам" и градинарство.

Цялостната ситуация на Стария континент се е подобрила спрямо миналото лято. Повече от 30% от анкетираните домакинства планират да отделят повече финансови средства, в сравнение с възможностите си в предходния летен сезон. Докато 40% от анкетираните възнамеряват да похарчат сума равна на тази от 2014 г.

#България #лятна почивка #пътувания #отпуска #разходи #приходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"