Бозайници от Плиоцена посрещат туристи в село Дорково

Бозайници от Плиоцена посрещат туристи в село Дорково
Ананкус анвернезис – най-величествения представител на Плиоцена
A A+ A++ A

4-метров мастодонт посреща туристи в родопското село Дорково. Той е най-големият, но не единствен представител на Плиоценската епоха, възстановен до най-дребни детайли от вещи биоархеолози.

В покрайнините на селото чудата сграда посреща туристи от цялата страна, дошли да видят що е то мастодонт в реални размери, разказва БГНЕС. Всеки, който не е виждал праисторическото животно, може да го направи в единствения у нас Палеонтологичен музей в село Дорково, на няколко километра от Велинград.

Край Дорково са намерени костни останки от над 30 вида гръбначни животни, над 600 кости на едри бозайници - мастодонти, редки древни маймуни, примитивни коне (хипариони, елени, носорози, тапири и др.), а също множество останки от гризачи и насекомоядни бозайници, обитавали тези места преди около 5 до почти 2,5 млн. години.

Музеят, открит преди по-малко от две години, представлява кръгла сграда от дърво и метал със стъклен покрив. Дело е на Явор Йорданов, чиято идея била сградата да изглежда като стар пчелен кошер.

 

Всеки понеделник входът е напълно безплатен, а през останалото време билетът струва 5 лева, като бонусът е, че освен музеят, той важи и за намиращата се на 6-7 километра крепост Цепина.

В кръглата зала се сблъскваме с 4-метров мастодонт от рода Ананкус анвернезис – величествената скулптура показва в реален размер най-величествения представител от онова време.

Скулптурата съчетава изкуство и наука, а ефектът е поразителен – "влизаш и виждаш едно грамадно хоботно животно, което е почти живо пред теб", както казва проф. д-р Николай Спасов от БАН. Гипс, стиропор и пластмаса издигат 3,9-метровия мъжкар с реални гънки по кожата и истински слонски цвят, с нокти и с косми по хобота. За сравнение съвременните слонове тежат около 4 тона, а някогашните праисторически представители са тежали около 7-8 тона.

От големи информационни табели в музея научаваме, че пръв на изкопаемите останки обръща внимание местният учител Манол Чолев, още през 30-те години на миналия век, а в самото начало на 80-те години фосилното находище бива преоткрито от геолози на тогавашната фирма "Редки метали". Палеонтологичното находище нашумява благодарение на множеството вкаменелости, открити на това място в резултат на няколко българо-френски палеонтологични разкопки (1985-1987).

Днес находището край село Дорково е широко известно между специалистите палеонтолози в Европа. То се приема за един от основните "Репери", маркиращи началото на Плиоцена в Източна Европа.


Източник: БГНЕС

#Дорково #музей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »