Кучешки живот

Кучешки живот
A A+ A++ A

Ботьо Тачков почина в неделя на 88 години, след като беше нападнат и жестоко разръфан от глутница бездомни кучета в софийския квартал Малинова долина.

Преди трагедията да влезе във водещите новинарски заглавия никой от съседите на кроткия и възпитан старец не знаеше, че той е един от най-известните българи в САЩ, с бляскава кариера в Колумбийския университет, на Уолстрийт и в Държавния департамент.

Няма по-горчива и тъжна символика от жестокия край на този невероятен човек, професор и любител на животните и природата, който се завърна в скъпата си родина за да прекара спокойно последните си години. Ужасният инцидент възроди големия проблем на един град опитващ се години наред и безуспешно да се справи с бездомните кучета. Общественото недоволство приижда с нова сила.

Обичайните виновници, освен кучетата, станаха хората, които ги хранят, организациите за правата на животните, които ги закрилят, и разбира се, вечното, изтърканото извинение, че липсват средства.

За всеки с малко здрав разум е ясно, че това е човешки проблем. Разрешението му е образоване на хората, създаване на приюти за осиновяване, кастриране на бездомните животни и евтаназия на опасно агресивните и много болните.

Като говорим за средства, нека не забравяме, че бездомните кучета и учените от БАН имат еднакъв бюджет. Очевидно парите на данъкоплатците се пилеят в корупция, бездействие, неефективност и безсмислени покупки за общинското предприятие Екоравновесие, която би трябвало да контролира популацията на бездомните кучета в София.

Така рекламираните обещания за създаване на регистър на домашните любимци и заплахите за глоби на собствениците им дори не са на път да се случат. Всеки, който има куче в София знае, че тази регистрация никога няма да бъде проверена, че никой никога няма да бъде глобен заради липсата й или затова, че не разхожда кучето си на каишка и не почиства след него.

Безхаберието и мързела на държавата, на общината, и на много собственици на домашни любимци са причината за трагичния край на професор Тачков. Защото, колкото и ние, българите, да обичаме да обвиняваме властите, често с пълно право, никаква кастрация и евтаназия няма да решат проблема, докато всеки може да изхвърли нежеланото куче, котка и потомството им на улицата. И го прави.

Истината е, че глутниците бездомни кучета са само един щрих от живота в София. Вместо да бъде модерна европейска столица, с изключение на части от красивия център, този град е всъщност обширно гето, където пръснат боклук, грозни, рушащи се сгради, ръждясали бараки, локви, кал, и животни, бездомни и цигани ровещи из кофите за боклук са обичайна гледка.

Наскоро българите бяха класирани между десетте най-нещастни народи на света. В коментар за класацията премиерът Борисов каза, че щастието е въпрос на личен избор.

Не е винаги точно така господин премиер... Хвърлете само един поглед встрани от антуража си, от хубавата си къща в Банкя, и от магистралите и спортните зали, които ни обещавате. Там, навън, животът е кучешки.

#неправителствени организации #професор #Йорданка Фандъкова #София #бездомни кучета #бездомни #кучета #Ботьо Тачков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »