Зам.-министър: безработицата е в трайна тенденция към намаляване

Зам.-министър: безработицата е в трайна тенденция към намаляване
A A+ A++ A

Безработицата у нас е 9,6 % и има трайна тенденция към намаляване, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев пред ресорната парламентарна комисия, където представи промените в Закона за насърчаване на заетостта.

Целта на законопроекта е да стимулира намирането на работа на трайно безработните хора.

От няколко години насам безработицата у нас е само структурна, каза Гълъб Донев и обясни какво означава това за хората без работно място.

Не отговарят на потребностите на пазара на труда. Към тях трябва да се приложат специални мерки на преквалификация, обучение за придобиване на компетентности, които са търсени от работодателите, така че да може да се намери подходяща работа за тези хора, каза заместник-министърът.

С новите текстове мерките за насърчаване на заетостта ще могат да се прилагат на регионално ниво, за да се отчетат разликите между различните населени места. Министърът посочи какво още ще се субсидира.

Дуалното обучение за безработни лица без квалификация. Ще се финансира тяхното обучение в училище или в център за професионално обучение. Ще се покриват раходи за заплатите и осигуровки на обучаваните и на наставник предприятията, където ще работят, обясни Донев.

От закона ще отпаднат мерки, които не са потърсени от нито един работодател от години.

Това е еднократното изплащане на суми за транспортни разходи за преместване на покъщнина на безработни, месечно изплащане на суми на лица, започнали работа без посредничеството на Агенцията по заетостта, посочи Донев.

Основен проблем остава и демотивацията на младите хора да си търсят работа. И тук става дума за младежи, които няма добро образование и висока квалификация.

#безработица #Гълъб Донев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници