Шпигел: САЩ задкулисно притискат за опрощаване на гръцкия дълг

Шпигел: САЩ задкулисно притискат за опрощаване на гръцкия дълг
A A+ A++ A

САЩ официално стоят настрана от гръцката дългова и финансова криза, но зад кулисите не са "неутрални" и настояват страните от еврозоната да отпишат дълга на Атина, пише германският седмичник "Шпигел".

Изданието обръща внимание, че американците правят исторически паралели, намеквайки за ситуацията в следвоенна Германия, което е ясен сигнал към германския канцлер Ангела Меркел.

Привидно изглежда, че САЩ нямат причини сериозно да се притесняват за огромния дълг на Гърция, защото страната е задлъжняла към американски банки само с 12,5 милиарда долара.

От друга страна, САЩ като най-големият акционер на Международния валутен фонд (МВФ) вече участват в общия гръцки дълг. Финансовите експерти обаче отбелязват, че това, което плаши американците е евентуални "срив на Европа", т.е. еврозоната.

Излизането извън границите на дълговата криза в Гърция може да повлияе върху растежа на американската икономика, предупреждават експертите на "Голдман сакс", особено защото в такъв случай, САЩ директно биха се сблъскали с почти идентична ситуация в близките на тях страни.

Става дума за Пуерто Рико, американска територия в Карибския регион, който има огромен дълг от 72 милиарда долара.

#САЩ #Гърция #дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"