Конституционният съд отмени текстове от Закона за бюджета

Конституционният съд отмени текстове от Закона за бюджета
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конституционният съд (КС) уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров и обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за бюджета, която спря субсидията на съдебната власт.

Съдиите са възприели аргументите на докладчика Пламен Киров, че разпоредбата в закоба, според която "неизпълнението на приходите в бюджета на съдебната власт не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет", е в противоречие с Конституцията.

"Ще се съобразим с решението на съда", заявиха от ведомството на финансовия министър Владислав Горанов. Финансистите са категорични - не се налага актуализация на бюджет 2015. Така е, отвръщат юристите - "зачертаният" текст от КС просто няма да се прилага, а държавата ще е длъжна да дофинансира съдебната власт, ако не й стигат приходите, пише "Де факто", цитиран от БГНЕС. 

В решението си съдът е посочил, че забранителният текст от закона за бюджета противоречи на принципите на правовата държава, разделението на властите и на условието по конституция, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен. Според конституционните съдии невъзможността съдебната власт да получи допълнителни пари, ако не събере достатъчно от такси и от други източници, погазва независимостта ѝ.

#Конституционен съд #отмени #текстове #Закон за бюджета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"