Споразумение в Македония за изход от политическата криза

Споразумение в Македония за изход от политическата криза
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на четирите основни политически партии в Република Македония постигнаха споразумение за изход от политическата криза в страната, предаде БГНЕС.

"Мога да Ви съобщя, че постигнахме договор, който бе подписан от четиримата лидери. Лично съм удовлетворен от постигнатото". Това каза еврокомисаря по разширяването на ЕС Йоханес Хан, който посредничи между Никола Груевски (ВМРО-ДПМНЕ), Зоран Заев (СДСМ), Али Ахмети (ДСИ) и Мендух Тачи (ДПА).

Споразумението предвижда провеждане на предсрочни избори на 24 април догодина, съставяне на експертно правителство на 15-ти януари 2016 г.

Веднага след приключването на преговорите Никола Груевски и Зоран Заев започнаха пресконференции.

"ВМРО-ДПМНЕ преговаря със самочувствие и не позволи на СДСМ да избяга от избори. ВМРО-ДПМНЕ и аз лично като неин лидер винаги сме поставяли държавните интереси над всичко, над партийните. Целта на СДСМ бе перманентна криза, защото само в една дестабилизирана ситуация и криза виждат някакъв шанс за себе си", каза Груевски. Той съобщи, че депутатите от опозицията, които бойкотираха досега парламента се завръщат в Народното събрание на 1-ви септември.

След 20 октомври СДСМ ще предложи експерт за поста министър на вътрешните работи, каза още премиерът Груевски.

"Днешното споразумение потвърждава, че Груевски и неговият екип управляват по един престъпен начин, че не печелят, а крадат избори", каза от своя страна Зоран Заев.

"Никола Груевски ще подаде оставка и той няма да ръководи страната като премиер до следващите предсрочни парламентарни избори. Напускането на поста на премиер от страна на Груевски ще стане до края на тази година, а новият министър-председател ще встъпи в длъжност най-късно на 15 януари 2016г.", каза още лидерът на СДСМ Зоран Заев.

#Македония #споразумение #изход #политическа криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"