Реформаторите заплашват с бойкот пенсионната реформа

Реформаторите заплашват с бойкот пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реформаторският блок поставя под въпрос промените в пенсионната система. Във вторник те заплашиха, че ако не бъдат приети новите им идеи за това как да се пенсионираме, няма да дадат своята подкрепа.

Три са основните предложения на реформаторите. Първото е право на избор между НОИ и частен фонд да имат само хората, родени между 60-та и 70-та година. За всички останали да важат старите правила.

Второто е окончателният избор между НОИ и частен фонд да се прави 1 година преди навършване на пенсионна възраст, а не 5 – както се предлага сега.

Реформаторите искат от НОИ да изплащат в бъдеще по-висока пенсия от тази, на хората, които са се осигурявали в частен фонд.

Съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев отрече връзка между подкрепа за съдебната реформа срещу гласуване на пенсионната, защото, по думите му, за реформаторите пенсионната система е важна сама по себе си.

На всяко едно от исканията финансовият министър Владислав Горанов и социалният Ивайло Калфин отговориха с твърдо „не”. За мен няма нищо лошо в правото на избор на фонд и не намирам никакви аргументи то да се ограничава, коментира след разговорите финансовият министър Владислав Горанов. И подчерта, че волята на правителството е изразена чрез внесения законопроект, гласуван на първо четене от НС.

Той намирал някои от предложенията на РБ за приемливи, други за променящи философски концепцията на заложеното от правителството. За някои от тях може да има съгласие, за някои - правителството остава на варианта, който е предложило, посочи министърът.

На свой ред Ивайло Калфин призна, че няма да могат да убедят всички депутати да гласуват пакета от промени в КСО на кабинета, но се надява, че ще съберат нужните гласове, за да минат те и на второ четене в пленарната зала.

#НОИ #Радан Кънев #реформаторски блок #пенсионна реформа #Ивайло Калфин #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »