България приветства историческата сделка на Иран

България приветства историческата сделка на Иран
Иранският президент Хасан Роухани. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

България приветства постигнатото във вторник (14.07) историческо споразумение по Съвместен всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма между министрите на външните работи на страните от Е 3+3 (Великобритания, Германия, Франция, Китай, Руската федерация, САЩ) и Иран.

Това отбелязва външното министерство на страната ни в позиция по споразумението с Иран.

"Оценяваме високо решимостта и безпрецедентните усилия на всички участници в преговорния процес, в това число екипа на Европейската служба за външна дейност, които направиха възможно намирането на дипломатическо решение. Изразяваме надежда, че то ще бъде широко подкрепено от международната общност и предвидените мерки ще бъдат приложени в пълен обем", поясняват от ведомството.

"България вярва, че уреждането на този сложен дългогодишен проблем е значима стъпка напред към укрепването на доверието и стабилността в съседния на страната ни регион на Близкия и Средния изток.

Създават се благоприятни възможности за сътрудничество и конструктивен диалог с Иран по редица въпроси, включително от регионално и глобално значение", заключават от външното ведомство.

#Иран #България #сделка #ядрена програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"