Вдигат екотаксите за стари автомобили с 3%

Вдигат екотаксите за стари автомобили с 3%
Снима: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Собствениците на автомобили, които са над 5 години, ще плащат по-скъпи екотакси с 3%. Ако си купите нов автомобил обаче, таксите за опазване околната среда ще са с 5% по-ниски. Това стана ясно от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която присъстваше на бизнес форум във вторник.

Продуктовата такса (т. н. екотакса) за нови автомобили ще стане 138 лв., в момента е 146 лв. За колите до 5 г. екотаксата ще стане 194 лв. - сега е 200 лв. За автомобили от 5 до 10 г. ще бъде увеличена с 3% от 253 лв. на 260 лв., а за превозни средства над 10 г., таксата ще бъде увеличена отново с 3% - от 267 лв. на 275 лв.

Причината за поскъпването на таксите е въвеждането на новите мерки за намаляване на причините за замърсяване на въздуха с фини прахови частици. 

Очаква се новите такси да влязат в сила наесен с промяна в наредба на Министерския съвет. Те ще важат само за бъдещи покупки на МПС. С тях не се облагат собствениците на вече купени автомобили.

Според анализа на експерти в МОСВ, предвид спецификата на автомобилния парк в България, през близките 5 г. има опасност страната да бъде изправена пред сериозен проблем от генериране на голямо количество отпадъци от излезли от употреба моторни превозни средства.

#Ивелина Василева #коли #автомобили #екотакса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници