Скулпторът Александър Хайтов иска да прави и паметника на Борис I

Скулпторът Александър Хайтов иска да прави и паметника на Борис I
A A+ A++ A

Скулпторът Александър Хайтов иска да прави и паметника на Борис I. Това се разбра от думите му в ефира на ТВ7. Той каза, че ще кандидатства за проекта на Столична община да направи монумента.

Хайтов е автор на паметника на цар Самуил, който предизвика разнопосочни мнения за решението на твореца да направи очите на владетеля светещи. В обществото се разрази люта дискусия дали това е кич или изкуство.

За бъдещия проект Хайтов посочи, че светлината отново ще играе роля в творбата му. Скулпторът обаче е категоричен, че е безотговорно да се твърди, че този паметник може да бъде направен догодина. Според него това може да стане най-малко след 3-4 години. А информацията, че този паметник ще бъде голям, колкото паметника на съветската армия, нарече „врели-некипели”.

В същото време проф. Божидар Димитров уточни, че всичко около бъдещия паметник на Борис I зависи и от сумата, която общината ще отпусне. И даде пример с парите, харчени за подобни паметници в Македония, където паметикът на Самуил струвал 1,5 милиона евро, а на Александър Македонски – 16 милиона евро. По принцип за паметници в Македония се харчели средно между 4 и 8 милиона евро, допълни проф. Димитров.

Освен за паметника, той изнесе и урок по история, като обясни, че е неправилно да се твърди, че Борис I е княз. „Той не е княз, той винаги е бил цар“, посочи проф. Димитров и заяви, че объркването в учебниците е заради някой „идиот“.

„Следвайки византийската концепция за мястото на владетелите, а византийската концепция е следната: тя е проява на християнския универсализъм – едно е божието царство на небето, една трябва да бъде проекцията му на земята и това естествено е Римската империя, която ние историците наричаме Византия. Оттам нататък кан Борис, защото той е бил кан, византийците го свалят от ранг. Но ние защо трябва да се съобразяваме с византииците? Трябва да вземем пример от Българската православна църква, която го канонизира като Св. цар Борис“, обясни още проф. Димитров.

Историкът коментира още, че именно Борис I е бил "продуцентът" на българската азбука. Той е наел братята Кирил и Методий и е застанал с целия апарат на държавата зад тях, обясни проф. Димитров.

#паметник #скулптор #Борис I

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници