Калфин: Не трябва да се прави избор между съдебната и пенсионната реформа

Калфин: Не трябва да се прави избор между съдебната и пенсионната реформа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A
Не трябва да се прави избор между съдебната и пенсионната реформа. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин в ефира на БНР. По думите му Изборът кое е по-важно от двете е "предизвикана дилема, не е реална дилема".

Според Калфин парламентът ще приеме промените в Кодекса за социално осигуряване, преди депутатите да излязат в лятна ваканция. През есента предстои обсъждане на текстове, свързани с регулирането на частните пенсионни дружества.
Калфин се надява  да има среща с Реформаторския блок, за да обсъдят техните предложения. Но каза също, че не би обвързал двете реформи: съдебна и пенсионна.

За пенсионната реформа много се е говорило, мина на първо четене. Сега четем конкретни текстове. А по отношение на съдебната реформа, там липсва целият етап на съгласуване, договаряне, както с колегията – съдебната, така и с политическите сили", посочи Калфин. Той допълни, че нямам проблеми с правосъдния министър Христо Иванов. "Това, което той предлага, предполагам, че е добре обмислено", коментира още той.

По думите му позицията на АБВ за съдебната реформа не е обвързана с подкрепата на други политически сили за пенсионните промени. 

До края на годината министърът очаква вариант, свързан с регулацията на инвалидните пенсии. "Факт е, че в България инвалидите не са повече, отколкото в европейските страни, но много бързо нарастват", посочи той.

Що се отнася до опасенията, че е възможно всички българи, които сега работят в Гърция, се върнат, Калфин посочи, ако това се случи безработицата ще се увеличи значително, но засега няма индикации, че тези хора са готови да се върнат. "Някои от тях от доста години са там и са част от гръцката социална система", посочи той

#Ивайло Калфин #пенсионна реформа #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »