Споразумението за Гърция е много добър изход от кризата, смята проф. Вучева

Споразумението за Гърция е много добър изход от кризата, смята проф. Вучева
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Споразумението, което лидерите от еврозоната постигнаха в преговорите за новата спасителна програма на Гърция, е нещо много добро. Това заяви в ефира на БНР проф. Христина Вучева.

Тя посочи, че резултатът е много добър както за Гърция, така и за ЕС, най-вече за по нататъшното утвърждаване на големите принципи на европейското обединение.

Според нея заслуга в положителния изход от кризата има председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Мъдростта и опитът си казаха думата, както с идеята за този инвестиционен фонд от 35 милиарда, така също и доверителният фонд, който не е някакъв специален фонд, а система за управление на държавната собственост", подчерта проф. Вучева.

По думите и това не означава обезателно приватизация, а означава отделно управление, където и приходите ще се управляват отделно. Тя посочи, че така се гарантира пред кредиторите възможността за връщане на някаква сума от дълга.

"Ако някой се беше сетил у нас през 90-те години да ни предложи такъв доверителен фонд, където да отнесем всичката държавна собственост, която имахме, и някой да я управлява, продава и да се знае кой и как, вероятно щяхме да бъдем на съвсем друга позиция и нямаше да се подозираме непрекъснато кой какво е откраднал и колко пари сме взели", каза Вучева.

#Христина Вучева #Гърция #споразумение #закони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"