Найденов: Кучета няма да се избиват без причина

Найденов: Кучета няма да се избиват без причина
Безпричинно убиване на кучета няма да се извършва, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Снимка: arsofia.com
A A+ A++ A

Безпричинно убиване на кучета няма да се извършва, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„Няма да се извършва безпричинно избиване на кучета. Тези, които са болни и агресивни, ще бъдат евтаназирани, а останалите ще бъдат прибирани в приюти“, предлага Найденов в промените на наредбата за приютите за бездомни кучета, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

„Ветеринарните власти ще проверяват кои кучета са агресивни или болни. Мястото на кучетата не е на улицата“, каза министър Найденов.

Според него досега неправителствените организации осиновяваха кучетата фиктивно и след това ги пускаха на улицата.

„Очаквам протести от тяхна страна, но този път трябва да защитим гражданите, затова ще съм непреклонен“, заяви министър Найденов.

С промените в наредбата за приютите за бездомни кучета се въвеждат две допълнителни категории приюти. Първата категория е отворен приют, където няма да има масивна сграда, но ще има индивидуални клетки.

Втората категория ще бъде приют за временно настаняване по подобие на депата. В тях кучетата ще остават до настаняването им в постоянен приют.

Министерство на земеделието и храните ще предложи промени и в Закона за защита на животните, с които ще бъде премахнат надзорът над безстопанствените кучета.

Тези кучета се водят на общините, но надзорът над тях се изпълнява от неправителствените организации. Оказва се, че надзорникът не носи отговорност, когато кучето ухапе някой.

„В мое лице природозащитните организации винаги са виждали един диалогичен човек, но този път те трябва да поискат извинение от нахапаните, защото вече има случай и на починал човек“, подчерта министър Найденов.

„Обществото трябва да знае, че неправителствените организации не трябва да използват ситуацията за бизнес. Те също са виновни за увеличаването на популацията на безпризорни кучета. Организациите получават средствата за своята дейност от чужбина и оправдават разходите си, като се грижат за кучетата и тяхното хранене. Те са част от създаването на проблема и трябва да участват и в неговото решаване“, каза още министърът.

#Мирослав Найденов #Найденов #министър на земеделието и храните #кучета #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »